Rumové perníčky
Ingredience
těsto: 230 g hladké mouky, 140 g medu, 60 g másla, 2 vejce, 2 lžičky perníkového koření, 2 lžičky kakaa, 3/4 prášku do pečiva
poleva: 75 g moučkového cukru, perníkový rum
perníkový rum: cca 1 dl rumu, hvězdička badyánu, kousek celé skořice, pár hřebíčků, trošku anýzu a kousek vanilkového lusku
Postup
Začneme přípravou perníkového rumu: Do rumu dáme všechno koření, přivedeme k varu a necháme vychladnout. Pak přecedíme.
V rendlíku rozpustíme máslo s medem a necháme vychladnout.
V misce smícháme mouku s kořením, kakaem a práškem do pečiva. Přidáme celá vejce a zapracujeme je do mouky. Přilejeme vlahé máslo s medem a vařečkou vypracujeme těsto (je řídké a lepivé). Misku s těstem překryjeme fólií a dáme aspoň na 45 minut do ledničky (ztuhne a přestane lepit).
Odpočaté těsto na pomoučeném vále rukama propracujeme a rozválíme na plát půl centimetru silný. Vykrajovátkem vykrájíme libovolné tvary a upečeme (180°C, asi 10 minut).
Během pečení do misky prosejeme cukr a po troškách za stálého míchání přiléváme perníkový rum, dokud nevznikne hladká mírně zahoustlá poleva.
Upečené perníčky ještě horké namáčíme lícovou stranou do polevy a necháme zaschnout.
Perníčky skladujeme v uzavřené krabičce nebo dóze.
zdroj: www.stream.cz/cuketka-pece
Přidáno: 20.12.2022